Search
Generic filters
Exact matches only

5 mituri despre suplimentele alimentare

Multă lume se lasă indusă în eroare de varietatea de suplimente ce există pe piață și cred că acestea o să îi scape de toate problemele, sau o să le prevină cel puțin. De la suplimente pentru sportivi până la cele pentru patologii specifice, precum diabet, boli cardiovasculare, sau malnutriție. Acestea trebuie consumate cu grijă și ideal sub indicația și supravegherea unui specialist, în niciun caz nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat și echilibrat.

Iată care sunt cele mai comune mituri despre suplimente:

1. Suplimentele alimentare pot să compenseze pentru o alimentație săracă în nutrienți

Niciun supliment alimentar nu poate să îndeplienască rolurile complexe ale alimentelor. Suplimentele pot să aducă necesarul de vitamine și minerale, dar alimentele sunt mai mult de atât. Pe lângă valoarea calorică, acestea au o valoare nutritivă complexă, care facilitează absorbția micronutrienților și hrănesc organismul. Doar o dietă echilibrată și variată poate să aducă sursele necesare de micro, macro și fitonutrienți necesari pentru o stare de sănătate bună. Iar dacă dieta e echilibrată, cel mai probabil nu aveți nevoie de suplimente.

2. Consumul de suplimente poate să prevină, să trateze sau să vindece boli

Niciun studiu nu a demonstrat faptul că o doză mare dintr-un anumit supliment, vitaminic sau mineral, poate să prevină, să trateze sau să vindece unele patologii precum cancerul sau alte boli cronice. O cantitate crescută de vitamina C nu o să prevină sau trateze o răceală, doar poate să reducă intensitatea simptomelor. Antioxidanții în doze mari pot să aibă unele efecte de protecție, dar cel mai eficient este să fie luați din alimente.

3. Dacă sunt din plante, sunt sănătoase

Multe substanțe și medicamente toxice sunt pe bază de plante. O mare varietate de ciuperci pot să fie o delicatesă culinară sau o amenințare serioasă asupra sănătății, și chiar să ducă la deces. Astfel, în niciun caz să nu considerați că suplimentele din plante vă protejează în vreun fel de reacții adverse, acestea trebuie să fie folosite sub supraveghere și în cantități corespunzătoare!

4. O pastilă de multivitamine și multiminerale te apără de efectele nocive ale alcoolului și fumatului

Suplimentele alimentare nu o să te apere de efectele fumatului sau a unui consum ridicat de alcool.Este adevărat, fumatul crește necesarul zilnic de vitamina C, dar în niciun caz suplimentarea de vitamina C nu o să reducă riscurile la care vă expuneți. La fel și acoolul, acesta interferează cu absorbția unor nutrienți, dar tot ce trebuie să faceți în această privință e să consumați alcool cu moderație.

5. Suplimentele alimentare te ajută să îți dezvolți masa musculară și să îți crești performanța sportivă

În ceea ce privește necesarul nutritiv, acesta este la fel și pentru atleți și pentru persoanele care nu practică un sport de performanță. Procentele de macronutrienți rămân la fel, doar necesarul caloric, sau energetic, crește. Astfel, odată cu creșterea numărului de calorii, implicit cresc și categoriile de macronutrienți: proteine, lipide și glucide. Singurul lucru care trebuie făcut este să creșteți cantitatea de alimente în funcție de efortul fizic. Deși unele persoane au un necesar mai crescut de proteine, precum cei care fac antrenamente de forță, acesta poate fi obținut foarte ușor din alimentație. Ceea ce dezvoltă masa musculară este activitatea fizică, nu suplimentele!

Citește in continuare despre “Cele mai bune alimente anti-îmbătrânire“, “Sensibilitatea alimentară la copii” sau “5 motive pentru care ești balonată

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *