Sedentarismul tinde să devină una dintre emblemele secolului XXI, iar acesta atrage după sine boli grave cum ar fi obezitatea, care, la rândul său, este una dintre cauzele bolilor cardiovasculare și diabetului. Aceste afecțiuni sunt două dintre principalele boli ale societății actuale și fac ravagii, provocând milioane de decese anual, la nivel mondial. Iată cum toate se leagă și practic, sedentarismul ne ucide la propriu.
Desigur că toți sedentarii au scuze mai mult sau mai puțin plauzibile. Cea mai des întâlnită scuză este lipsa timpului și pe bună dreptate, dacă ținem cont de faptul că majoritatea avem un program de lucru de 8-10 ore. Dar, cu toate acestea cel puțin o jumătate de oră putem să găsim pentru a face mișcare.
Una dintre cele mai plăcute și relaxante moduri de a face mișcare este mersul pe bicicletă, de preferință afară și în zone cât mai departe de oraș. Iată câteva motive pentru a începe să mergeți pe bicicletă:
1. Ajută la slăbit sau la menținerea greutății, în funcție de specificul fiecăruia. O oră de mers pe bicicletă poate să ajute la pierdea a aproximativ 700 de calorii. Acest gen de mișcare pune în mișcare aproape toate grupele de mușchi, chiar dacă nu resimțim acest lucru. Așadar, mersul pe bicicletă este responsabil de menținerea tonusului muscular.
2. Dacă ai o stare psihică nu tocmai bună, ciclismul este de mare ajutor. S-a demonstrat faptul că activitatea fizică ajută la crearea unei stări de bine, la sporirea încrederii în sine. De asemenea, dacă te simți fără vlagă, vei observa că după o jumătate de oră de pedalat nu vei fi obosit, ci din contră, te vei simți plin de energie.
3. Studiile arată că persoanele cu afecțiuni cardiovasculare care au început să meargă pe bicicletă frecvent au resimțit o stare de sănătate mai bună, renunțând chiar la unele medicamente. Cei cu hipertensiune au observat, de exemplu, că valorile tensiunii au scăzut odată ce au început să practice acest tip de mișcare.
4. Dacă ești stresat după o zi grea de muncă, mersul pe bicicletă, într-o zonă liniștită este metoda ideală de a te elibera de acesta. În plus, ciclismul te poate ajuta să îți îmbunătățești memoria. Faptul că îți pui toți mușchii în funcțiune duce la creșterea circulației sanguine, care la rândul ei duce la crearea de noi celule neuronale.