O alimentație corectă și sănătoasă ajută organismul să își mențină nivelul optim de funcționare. Acest lucru este valabil atât în cazul adulților, cât și al copiilor, motiv pentru care este bine să ne obișnuim să consumăm alimente sănătoase încă de mici.
Consumul de alimente sănătoase, bogate în nutrienți, este foarte important pentru copii deoarece aceștia sunt în perioada de creștere, motiv pentru care organismele lor au nevoie de mai multe vitamine pentru a se dezvolta sănătos. De aceea, părinții trebuie să își învețe de mici copiii să mănânce sănătos și să nu treacă peste niciuna dintre cele trei mese principale ale zilei.
Pentru a obține un comportament alimentar adecvat, adulții sunt cei care trebuie să ofere un exemplu, astfel încât copilul să deprindă cât mai multe lucruri bune de la ei. Copilul va mânca micul dejun dacă și părinții săi o fac. De aceea, dacă ai un copil, fă un obicei din acest lucru și fii alături de el pentru a-l obișnui să mănânce sănătos. Obiceiurile alimentare se formează încă din copilărie, motiv pentru care este important ca cel mic să le deprindă pe cele corecte.
Fiecare părinte își dorește ceea ce e mai bun pentru copiii săi, de aceea trebuie să fie cât mai bine informat cu privire la alimentația celor mici, pentru a le putea asigura toate condițiile pentru o dezvoltare armonioasă. Iată care sunt câteva dintre beneficiile micului dejun pentru copii.
Îmbunătățește funcțiile creierului
Este dovedit științific faptul că acei copii care obișnuiesc să mănânce micul dejun sunt mai inteligenți. Aceștia se pot concentra mai bine la ore, rețin mai ușor ceea ce se predă și sunt mai activi. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, cei mici trebuie să consume alimente bogate în fibre, proteine și fier.
Ajută la controlul greutății
O masă sănătoasă, încă de la începutul zilei, ajută la controlul greutății și la combaterea obezității. Unul dintre motivele pentru care copiii care mănâncă micul dejun nu sunt predispuși să se îngrașe este acela că, datorită nutrienților ce se regăsesc în prima masă a zilei, nu vor simți senzația de foame până la prânz, motiv pentru care nu vor fi tentați să consume mai multe alimente peste zi. În plus, micul dejun are un rol important în reglarea apetitului și a numărului de calorii pe care le ard zilnic.
Oferă energie pentru întreaga zi
După mai multe ore de somn, organismul copilului are nevoie de vitamine pentru a funcționa la un nivel optim întreaga zi. Aceasta se pot obține consumând un mic dejun sănătos, bogat în calciu, proteine și fier. Acest lucru îl va ajuta să se simtă bine și să se poată concentra la ceea ce face, chiar dacă vorbim de joacă sau de teme.
Întărește organismul
Alimentele bogate în fibre, consumate la micul dejun, ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon, bacteriile bune din lapte sau iaurturi fiind benefice pentru sistemul digestiv. Metabolismul are și el de câștigat deoarece, prin servirea mesei dimineața organismul își extrage nutrienții de care are nevoie pentru a menține la nivel optim nivelul colesterolului și al insulinei din sânge, reducându-se astfel riscul apariției diabetului. În plus, fibrele consumate la cea mai importantă masă a zilei ajută la reducerea colesterolului și, implicit, la protejarea inimii.
De asemenea, oasele celor mici vor deveni mai puternice prin consumul unor alimente bogate în calciu, vitamina D și proteine. Acestea sunt excelente pentru copii pentru că aceștia sunt în creștere și au nevoie de un aport nutrițional mai mare.
Voi obișnuiți să luați micul dejun împreună cu copiii?