Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De ce mă doare capul dimineața?

Se întâmplă ca dimineața când te trezești să simți că te doare capul? Dacă răspunsul tău este afirmativ, îți ofer câteva explicații care să te facă să înțelegi de ce se întâmplă și ce poți face să eviți durerile de cap dimineața. Totuși, dacă simți că ceva nu este în regulă, dacă durerile de cap sunt un simptom nou sau dacă și-au modificat intensitatea și frecvența, îți recomand să faci o vizită la un doctor specialist.

De ce sunt mai dese durerile de cap dimineața?

Suntem mai predispuși să simțim dureri în diferite zone ale capului, scalpului sau gâtului dimineața pentru că în acele ore corpul nostru produce mai puține endorfine și mai puțină adrenalină. Acești hormoni sunt analgezicele naturale ale corpului, meniți să ne protejeze de durere. Așadar, indiferent de cauza durerii, acesta este motivul pentru care dimineața poți resimți durerile de cap mai puternic decât pe parcursul zilei.

Cauze ale durerilor de cap de dimineață

Există câteva cauze care îți pot crea dureri de cap dimineața, însă care nu sunt suficient de severe încât să necesite îngrijiri medicale. Bineînțeles, există și cauze care pot semnala anomalii și probleme mai serioase, însă eu urmează să ți le expun aici pe cele mai comune și mai puțin îngrijorătoare.

Cea mai comună cauză a durerilor de cap e provocată de comportamente involuntare în timpul somnului, precum încleștatul dinților. Acest tip de durere ar trebui să dispară relativ rapid după ce te trezești și e cauzată de contractarea mușchilor. Când mușchii se relaxează și implicit dinții nu îți mai sunt încleștați, durerea ar trebui să slăbească în intensitate și încet să dispară.

O altă cauză mai comună decât ai crede este apneea de somn. Durerile de cap sunt provocate în acest caz de oxigenare necorespunzătoare în timpul somnului. Apneea de somn este o afecțiune des întâlnită la persoanele supraponderale, persoanelor cu vârstă înaintată, persoanele fumătoare, care consumă alcool sau sedative sau la cele cu probleme ale căilor respiratorii.

Deshidratarea poate fi și ea o cauză a durerilor de cap matinale. Dacă te trezești cu gura extrem de uscată dimineața, înseamnă că e posibil să nu bei suficientă apă, iar asta să îți provoace durerile de cap. Ca să elimini această cauză din lista „suspecților”, încearcă să mărești consumul de apă în timpul zilei și să bei un pahar de apă înainte de culcare.

Durerile de cap pot fi provocate și de tensiune acumulată, datorită stresului, mâniei, anxietății sau chiar depresiei. Totodată, problemele oftalmologice precum astigmatismul pot provoca la rândul lor dureri de cap, pentru că ochii se forțează pentru a percepe o imagine cât mai clară.

Acestea sunt cele mai comune cauze ale durerilor de cap matinale și totodată cele mai puțin grave. Dacă durerile tale de cap persistă, își modifică intensitatea sau vin acompaniate și de alte simptome îți recomand să consulți un medic specialist, pentru a te asigura că nu sunt simptome ale unei afecțiuni mai serioase.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *