Considerate și primele fructe ale toamnei, prunele ne încântă simțurile cu gustul lor dulce sau dulce-acrișor. Unde mai punem și faptul că sunt atât de benefice pentru sănătatea noastră?
Aceste fructe au o istorie milenară și au fost cultivate acum mai bine de 2000 de ani în Egiptul Antic. În Europa au fost aduse de către romani, iar boom-ul răspândirii l-au cunoscut abia în Evul Mediu. În prezent, în toată lumea există peste 2000 de specii de pruni.
Prunele se numără printre cele mai răspândite fructe din țara noastră și se pot consuma atât în stare proaspătă, deshidratate, cât și în diverse rețete de dulciuri. Acestea sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră datorită aportului de vitamine, minerale și fibre adus organismului, fiind ideale și pentru cei care țin o cură de slăbire deoarece că au foarte puține calorii.
Printre cele mai importante beneficii se numără:
Rolul antioxidant
Antioxidanții sunt responsabili de buna funcționare a celulelor din organismul nostru, împiedicând îmbătrânirea acestora. Coaja prunelor conține unul dintre cei mai puternici antioxidanți din natură, și anume resveratrolul. Această substanță are și rol de pigmentare și conferă culoarea mov fructelor și legumelor. Acesta este prezent și în afine, mure, struguri negri, vinete.
Stimulează memoria
Complexul de vitamina B prezent în aceste fructe are rolul de a mențiune intactă sănătatea celulelor nervoase, iar antioxidanții ajută la eliminarea celulelor deteriorate care ne afectează memoria. Este suficient să mănânci trei prune pe zi pentru a menține sănătos întreg sistemului cognitiv.
Îmbunătățesc vederea
Prunele conțin o mare parte din vitaminele și mineralele necesare unei vederi sănătoase. Printre acestea se numără vitamina A – care ajută ochii să se adapteze la diferențele de lumină, beta-carotenul – care previne degenerarea maculară, complexul de vitamine B – care reglează tensiunea oculară, vitamina C – care protejează cristalinul și vitamina E – care este recomandată în special miopilor și previne și apariția cataractei.
Detoxifiază organismul
Datorită conținutului ridicat de fibre, vitamine (A, B1, B2 și C), minerale (sodiu, potasiu, calciu și fier), precum și acizi organici și celuloză, prunele stimulează tranzitul intestinal, normalizează funcțiile ficatului și energizează tot organismul.
Previn osteoporoza
Prunele sunt foarte bogate și în bor organic, substanță care ajută la asimilarea calciului în oase și la întărirea întregului sistem osos.
Așadar, dacă tot este sezonul lor, profită din plin de aceste fructe atât de gustoase și sănătoase și include-le în alimentația ta zilnică!