Spre deosebire de vărul său cartoful, care a căpătat o reputație nu tocmai sănătoasă datorită conținutului de amidon, cartoful dulce este o legumă care are multiple beneficii pentru sănătatea ta. Acesta este motivul pentru care mulți nutriționiști recomandă consumul de cartofi dulci. Citește mai departe ca să știi de ce este bun pentru tine și ce beneficii aduce mai exact consumul de cartofi dulci.
Nutriția din cartofii dulci
Primul lucru care merită menționat este faptul că această legumă aduce un aport de peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina A, dar și un aport ridicat de vitamina B6 și C. Culoarea portocalie a miezului este dată, ca și în cazul morcovilor, de beta caroten, care în corp este transformat în vitamina A. Beta carotenul este în primul rând un antioxidant puternic, care ajută la eliminarea radicalilor liberi nocivi și poate oferi protecție împotriva astmului și a bolilor cardiovasculare, dar poate reduce și riscul apariției anumitor celule canceroase.
Cartofii dulci conțin și minerale, printre care se găsesc în cantități importante manganul calciul, magneziul, fierul, fosforul și zincul. Ca să te bucuri de toți nutrienții oferiți de cartofii dulci, nu îi curăța de coajă, întrucât o mare parte din vitamine și minerale se află în aceasta.
Efectele pentru bolnavii de diabet
Chiar din numele acestei legume îți dai seama că aceasta are un gust dulce. Însă, în ciuda acestui fapt, cartoful dulce se află destul de jos în lista indicelui glicemic. Asta înseamnă că eliberează zahărul lent în sânge și nu provoacă o creștere bruscă a glicemiei. Pentru un diabetic asta înseamnă că această legumă poate fi consumată, producând suficientă energie pentru ca organismul să funcționeze bine, fără să provoace creșterea glicemiei, lucru care ar fi contraindicat. În plus, cartofii dulci sunt bogați în fibre, ceea ce contribuie la eliberarea treptată de energie în organism. Așadar, cartofii dulci pot ajuta pacienții care suferă de diabet să își mențină glicemia la un nivel încadrat în limitele normalului, atunci când sunt consumați cu moderație.
Ajută tensiunea arterială
Un alt beneficiu important al cartofului dulce este faptul că acesta aduce un aport important de potasiu în organism. Potasiul este recunoscut pentru abilitatea sa de a menține tensiunea arterială în limite normale. Pentru pacienții hipertensivi, doctorii recomandă, de obicei, o dietă săracă în sodiu și bogată în potasiu.
Proprietăți antiinflamatorii și imunitare
Nu în ultimul rând, consumul de cartofi dulci poate avea efecte antiinflamatorii asupra organismului și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Efectele acestuia pot diferi în funcție de culoarea pe care o are pulpa cartofului. Aceasta poate fi portocalie, roz, albă sau mov.