logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Beneficiile grâului spelta pentru organism

grau-spelta

Grâul comun este cel mai cunoscut în România, deși există mult mai multe soiuri de grâu la nivel mondial. Pâinea albă, produsele de patiserie și făina albă sunt toate făcute din grâu comun. De altfel, grâul reprezintă cultura agricolă cu cea mai mare pondere în România.

Dacă până acum erați obișnuiți să mâncați produse din grâu comun sau chiar grâu sub diverse forme (germeni, fulgi etc), este momentul să încercați și altceva. Grâul spelta este rudă cu grâul comun, este prea puțin cunoscut în țara noastră, dar încet începe să câștige teren. A fost cultivat prima dată de celți și egipteni, iar treptat a câștigat teren peste tot în lume.

Gust similiar cu cel al nucilor

Gustul său este unul deosebit, seamănă cu nucile. Dar nu gustul este atuul său principal, ci proprietățile nutritive deosebite.

Nu produce intoleranță la gluten

Este important de reținut că grâul spelta este foarte ușor de digerat datorită proteinelor pe care le conține și datorită structurii amidonului. Un alt avantaj important al grâului spelta este faptul că poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la gluten, alergie care este tot mai des întâlnită în ultimii ani. Conține gluten, dar este tolerat foarte bine de organismul persoanelor cu intoleranță. Grâul spelta poate fi inclus în alimentația bebelușilor încă de la vârsta de șapte luni.

Conținut bogat în minerale și vitamine

În comparație cu grâul comun, grâul spelta are un conținut mult mai mare de minerale, vitamine, proteine, acizi grași nesaturați. De exemplu, în acest soi de grâu găsim mangan, magneziu, cupru, vitamina A, vitaminele din complexul B, vitamina E și vitamina PP. Dacă consumăm 200 de grame de grâu spelta, din această cantitate ne vom asigura 106% din necesarul zilnic de mangan, 25% din necesarul zilnic de vitamina B3, 24% din necesarul zilnic de magneziu și 22% din necesarul zilnic de proteine.

Pe lângă valorile sale nutritive excepționale, grâul spelta previne instalarea unor boli grave precum cancerul de sân. Cei care consumă acest tip de cereale vor avea un risc mult mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. Este recomandat și persoanelor depresive datorită L-Tryptophan-ului (precursorul hormonului fericirii).

Stimulează imunitatea, ajută la buna funcționare a rinichilor, are efect antiinflamator și ajută la digestie.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.