În ultimii ani, tot mai multă lume evocă o intoleranță la gluten și evită să consume produsele care îl conțin. Însă care sunt problemele pe care acesta le poate crea și de ce este evitat de tot mai multă lume?
Ce este glutenul?
De origine vegetală, glutenul este o proteină găsită în cereale, mai precis în partea care este măcinată în făină. De fapt, oamenii de știință spun că glutenul se află doar în boabele de grâu, însă există proteine asemănătoare și în celelalte cereale. Această proteină este cea care definește elasticitatea pâinii și a produselor de brutărie, dar și textura finală a acestora.
Cum se manifestă intoleranța la gluten?
Intoleranța la gluten se traduce printr-o sensibilitate la consumul de produse care conțin această proteină. Mai exact, pentru persoanele care au o asemenea intoleranță, digestia alimentelor care au în componență gluten este îngreunată. În cazuri mai grave, precum boala celiacă, glutenul împiedică absorbția nutrienților, provocând chiar daune intestinale. Totuși, intoleranța la gluten poate fi dezvoltată și pe fond nervos.
Este glutenul rău?
Pentru cei care sunt sensibili sau intoleranți la gluten, acesta poate avea efecte nocive. Pe de altă parte, oamenii sănătoși care se abțin de la a consuma produse care conțin această proteină pot fi lipsiți de nutrienți importanți pentru organism, precum fierul, acidul folic, calciul, riboflavina sau zincul. Așadar, în general, nu este recomandat să eviți glutenul dacă nu ai o formă sau alta de intoleranță la acesta. Altfel, ai putea dezvolta diverse anemii și carențe care îți pot provoca probleme mai grave.
E „la modă” să mănânci fără gluten
De-a lungul timpului, multe regimuri alimentate bazate pe cauze medicale și-au găsit adepți și în rândul celor care doresc doar să ducă o viață mai sănătoasă. Un bun exemplu în acest sens este consumul produselor fără gluten, gândite inițial pentru cei care suferă de boala celiacă sau de o intoleranță la gluten. Însă, intoleranța la gluten este resimțită de 1% din populația lumii. Cei care au adoptat această dietă alimentară au făcut-o cu gândul că elimină o substanță nocivă din alimentație și că vor deveni mai sănătoși per total. În multe cazuri, o astfel de dietă a dus la scăderea în greutate și la o stare generală de bine mai ușor observabilă, însă medicii și nutriționiștii pun acest rezultat pe seama eliminării unor produse procesate și a reducerii numărului de calorii. Totuși, trebuie reținut că „fără gluten” nu înseamnă neapărat mai sănătos și că cei care adoptă o astfel de dietă pot să și ia în greutate pe parcurs, datorită eliminării unei grupe mare de carbohidrați din alimentație.