Germenii de plante sunt folosiți de obicei pentru tratarea unor boli (în special în medicina asiatică) sau în alimentație de către adepții dietei raw vegan. Dar aceasta nu înseamnă că dacă ești omnivor nu ai niciun motiv să mănânci germeni de plante.
Există multiple variante de germeni, ce au extrem de multe beneficii pentru organism datorită conținutului mare de minerale și vitamine. În cele ce urmează îți vom prezenta cum poți consuma germeni de grâu la micul dejun și mai ales de ce este bine să îi incluzi în meniul mesei de dimineață.
Cum se obțin germenii de grâu?
Mai întâi trebuie să știi cum poți obține germenii de grâu. Ai nevoie de grâu de calitate (printre cele mai bune soiuri fiind grâul Spelta, care poate fi cumpărat de la magazinele naturiste), care să nu fi fost tratat cu pesticide. În caz contrar nu faci altceva decât să îți introduci în organism substanțe nocive.
Boabele de grâu trebuie puse în apă, iar în momentul în care au încolțit sunt potrivite pentru consum.
Cum se mănâncă germenii de grâu?
Pentru că nu au un gust foarte plăcut, germenii de grâu trebuie combinați cu anumite alimente. Este foarte bine dacă reușești să îi consumi la micul dejun. Ernst Gunter, în cartea „Hrană vie.O speranță pentru fiecare”, propune următoarele rețete:
- o banană zdrobită sau un măr ras, două linguri de germeni de grâu, o linguriță de zeamă de lămâie, o lingură de stafide, scorțișoară. Toate acestea se amestecă. După plac, se adaugă o lingură de hrișcă, un ou, o lingură de chimen.
- trei linguri de germeni, o lingură de semințe de in măcinate, o roșie mărunțită, o lingură de ulei de măsline, o lingură de drojdie de bere, ceapă, sare, mirodenii, eventual puțin suc de lămâie și smântână.
- cinci linguri de germeni, o lingură semințe de in măcinate, o lingură pulbere de plante medicinale sau verdeață, o lingură drojdie de bere, o lingură ulei, trei linguri de lapte, o lingură de ceapă rasă și usturoi, sare. Aceste alimente se amestecă și se ornează cu pătrunjel sau arpagic verde.
- se amestecă germenii de grâu cu lapte crud sau acru sau cu brânză de vaci la care se adaugă suc de portocale, puțin ulei și miere.
Beneficiile germenilor de grâu
Practic, germenii de grâu sunt inima plantei, sunt prima etapă a plantei. Aceștia sunt bogați în vitamine: A, C, E, B, PP. Tot în germenii de grâu găsim minerale, vitale pentru buna funcționare a organismului: magneziu, calciu, potasiu ș.a. Datorită numeroaselor vitamine și minerale pe care le conține, germenii de grâu contribuie la încetinrea procesului de îmbătrânire a organismului.
Aceștia sunt o sursă excelentă de energie, de aceea sunt recomandați în perioade de stres foarte mare, cum ar fi examenele sau pentru cei care depun efort intens, ori pentru persoanele care au suferit intervenții chirurgicale, tratamente dure etc.
Germenii de grâu previn diabetul pentru că mențin glicemia în limite normale, combat constipația și ajută la buna funcționare a colonului, pentru că sunt bogați în fibre. De asemenea, ajută la menținerea colesterolului bun și la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, aceștia au capacitatea de a preveni apariția cancerului, datorită capacității protectoare pentru genele umane.