hrisca_
hrisca_

Hrișca, de la aliment la medicament natural

O alimentație cât mai variată este benefică pentru sănătatea organismului nostru. Este recomandat să alternăm alimentele la toate cele trei mese ale zilei. Trebuie să începem exact cu micul dejun, care este indicat să conțină proteine, grăsimi, fibre și „ceva dulce”.

Unul dintre alimentele care ar trebui inclus cât mai des în alimentația noastră este hrișca. Aceasta se confundă cu cerealele, mulți având tendința să o asocieze cu familia cerealelor, când de fapt hrișca este o plantă ierboasă, înrudită cu măcrișul și rubarba. Este des consumată în țări precum Franța, Rusia, Polonia. În România nu este foarte populară, dar ar trebui să îi acordăm mai multă atenție ținând cont de beneficiile sale pentru organism.

Hrișca nu este tocmai plăcută la gust, fiind aromată și ușor amară. De aceea, cea mai tolerabilă variantă este în salata de fructe, cu puțină miere.

Datorită conținutului ridicat de proteine, vitamine și minerale, hrișca este alimentul ideal pentru sezonul rece. Ne va fortifica organismul și ne va întări sistemul imunitar.

Hrișca conține 18% proteine, este net superioară grâului din punct de vedere al elementelor benefice pentru organism. Dacă puteți, înlocuiți cât de mult grâul cu hrișcă. Este de fapt varianta ideală pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Fructele acestei plante conțin minerale precum zinc, fier, seleniu, calciu și cantități foarte marei de antioxidanți. Despre aceștia din urmă se știe că luptă pentru prevenirea instalării cancerului și ajută la menținerea organismului cât mai tânăr pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Persoanele care suferă de diabet pot să mănânce hrișcă zilnic. Are capacitatea de a menține glucoza la un nivel scăzut, de aceea este un adevărat medicament natural pentru diabetici.

Este indicate și pentru persoanele depresive. Hrișca ajută la eliberarea în organism a dopaminei, „substanța fericirii”. Pentru că acționează la nivelul sistemului nervos central, hrișca este benefică pentru îmbunătățirea memoriei și capacității de reținere.

Fructele acestei plante ajută la buna funcționare a aparatului circulator, ne apără de accidentele vasculare cerebrale, ține sub control tensiunea arterială.

Hrișca este recomandată și în curele de slăbire, datorită fibrelor pe care le conține.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com