zmeura_
zmeura_

Zmeura și beneficiile sale la micul dejun

Fiecare anotimp are fructele lui, de aceea trebuie să profităm din plin vara de multitudinea de culori şi arome care ne încântă ochii şi papilele gustative la micul dejun și nu numai. Salatele de fructe şi gustările trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică, mai ales că putem opta pentru nenumărate variante.

Un fruct extrem de gustos şi parfumat, specific anotimpului călduros este zmeura. Se găseşte din plin în pieţe şi la culegătorii de fructe de pădure care îşi vând marfa singuri. Un mod ideal de a ne începe ziua este o gustare cu zmeură sau o salată de fructe care să includă şi acest fruct. Deşi preţul acestuia este mai mare în comparaţie cu alte fructe de sezon, totuşi merită să facem un efort financiar datorită beneficiilor sale.

Pe scurt, zmeura face minuni pentru organism şi este o sursă inepuizabilă de antioxidanţi, fitonutrienţi şi fibre. Acest fruct conţine vitaminele C, B1, B2, E, iar dintre minerale, mangan, magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc. Aşadar, dacă ştiţi că aveţi deficit de minerale, includeţi în dietă, cât mai des posibil, şi acest fruct. De asemenea, vitamina C din zmeură îmbunătăţeşte sistemul imunitar care ne va feri de boli. Datorită manganului, zmeura este recomandată celor care vor să slăbească. Acest mineral ajută la menţinerea la cote înalte a ratei metabolice. Fibrele din acest fruct menţin senzaţia de saţietate pentru mai mult timp şi astfel scade pofta de a mânca des.

Datorită cantităţilor mari de antioxidanţi, zmeura ne ajută să ne menţinem celulele tinere cât mai mult timp şi previne apariţia unor forme de cancer tocmai pentru că apără celulele de atacurile radicalilor liberi. Studiile arată că zmeura previne cancerul de sân, de col uterin, de prostată, de colon.

Luteina din zmeură ajută la îmbunătăţirea acuităţii vizuale şi previne apariţia cataractei, o afecţiune gravă care poate duce la pierderea vederii.

Datorită calităţilor sale antiinflamatorii, zmeura este recomandată persoanelor care au afecţiuni reumatismale. Dar, poate fi, la fel de bine, consumată preventiv.

Zmeura ajută şi la îmbunătăţirea stării psihice, de aceea este recomandată persoanelor care suferă de depresie.

Nu uita că poți oricând să o combini cu alte fructe de pădure sau o poți încorpora în diverse retete de mic dejun sau smoothies.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com