Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Sfaturi pentru un ten de invidiat

Poate nu avem întotdeauna timp suficient să mergem la un cabinet de cosmetică pentru o îngrijire „ca la carte”, de către un personal specializat, sau chiar nu vrem să facem acest lucru.

Să ne menținem pielea sănătoasă nu ține atât mult de tratamente cosmetice, cât de alegerile zilnice în ceea ce privește un stil de viață sănătos. Prin evitarea anumitor factori de mediu și puțin efort în ceea ce privește produsele ce le folosim putem să prevenim îmbătrânirea tenului și diferite probleme dermatologice.

Care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi luăm în considerare pentru un ten perfect:

Cel mai important sfat din punctul meu de vedere, și a majorității specialiștilor, este cu privire la expunerea la soare. Aceasta este principalul factor de îmbătrânire prematură a pielii, pete inestetice și, nu în ultimul rând, un risc major pentru cancerul de piele.

Trebuie să folosim protecție solară indiferent de anotimp, indiferent că ne plimbăm pe stradă sau mergem la plajă. Și prin protecție solară nu mă refer la un ulei cu factor de protecție 6 care nu este suficient, indiferent de tipul de ten. Se recomandă un factor de protecție de cel puțin 30 pentru ten, și o aplicare frecventă, la aproximativ 2-3 ore, și imediat după contactul cu apa.

Este recomandat să evităm soarele puternic între orele 12 am și 17 pm și să purtăm haine care să ne protejeze dacă nu putem să evităm expunerea.

Un alt factor ce trebuie evitat este fumul, indiferent că sunteți fumătoare sau doar obișnuiți să stați în locuri cu fum. Fumul de țigară contribuie la distrugerea elasticității și la formarea ridurilor. Cel mai bun sfat? Să renunțați la fumat, și nu doar pentru ten.

O alimentație echilibrată și diversificată, un consum zilnic de cel puțin 5 porții de legume și fructe, cel puțin jumătate din cerealele și produsele din cereale să fie integrale și evitarea produselor bogate în zaharuri rafinate sunt recomandate. De asemenea, un consum adecvat de surse de proteine sănătoase: carne slabă, lactate și leguminoase.

Nu în ultimul rând, încearcă să reduci stresul zilnic, acesta poate determina erupții acneice, îmbătrânire prematură și poate crește sensibilitatea pielii. Pe cât posibil, încearcă să îți organizezi activitățile din timp și să incluzi de cel puțin 3 ori pe săptămână o activitate fizică care îți face plăcere. Yoga și pilates sunt o bună metodă de relaxare și te mențin în formă.

Pe lângă acestea, să nu faci teste de produse cosmetice alese la întâmplare, dacă nu ești sigură ce produse de îngrijire să folosești și ce tip de ten ai, cel mai bine e să te adresezi unui dermatolog. Cu siguranță o să îți recomande cele mai potrivite produse pentru tipul tău de ten.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *