Continuăm demersul nostru de a face vizibile lucrurile și oamenii cu care trebuie să ne mândrim noi ca și români. Astăzi vom afla alte lucruri noi și interesante despre români și România.
- România se poate lăuda cu cea mai frumoasă cascadă din lume conform site-ului „The World Geography”. Această cascadă poartă numele de Bigăr și se află în județul Caraș-Severin, la 12 kilometri de satul Bozovici, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușița. Apa izvorăște de la 200 de metri și se varsă în râul Miniș.
- Depresiunea Colinară a Transilvaniei este cea mai mare din Europa.
- Arcul carpatic românesc include cel mai întins lanț de munți formați din roci vulcanice din Europa.
- Multe lucruri interesante se pot spune despre Lacul Ursu de lângă Sovata. Acesta este cel mai mare lac helioterm din lume și unicul de acest fel din Europa. De asemenea, este singurul lac sărat care are o vegetație bogată în jurul său, fiind și singurul lac natural din lume căruia i se cunoaște cu exactitate „data nașterii”. Conform istoricului Jozsa Andras, lacul s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00.
- România este pe locul 2 în lume la viteza conexiunii de internet și sunt semne că în viitorul apropiat vom ajunge pe primul loc. La momentul actual, 5 din primele 10 orașe cu cea mai mare viteză de internet din lume sunt din România. Timișoara este orașul cu cel mai rapid internet din lume.
- Drumul montan Transfăgărașanul a fost ales ca fiind cel mai frumos drum din lume de site-ul carsroute.com. În orice caz, dacă nu e chiar primul, în top 5 se află sigur.
- Canalul Dunăre-Marea Neagră este al treilea ca lungime din lume, după Canalul Panama și Canalul Suez.
- România este pe locul 11 în lume ca și producție de vin și pe locul 6 în Europa.
- Delta Dunării este cea mai mare și mai bine conservată dintre deltele Europei. De asemenea este declarată monument natural și rezervație a biosferei în cadrul UNESCO.
- Ghețarul subteran de la peștera Scărișoara este al doilea ca mărime din Europa și se găsește sub Munții Bihor. Acesta s-a format acum 3000 de ani și are un volum de 75000 m³ și o grosime de peste 15 m.
- Munții Carpați sunt habitatul natural a multor specii de animale și plante, unele dintre ele unice în Europa și în lume. Aproximativ 60% din populația de urși bruni ai Europei trăiește în România.
Încă mai avem de discutat multe lucruri despre România și românii care ne-au făcut cunoscuți pe mapamond. România și cei care o locuiesc mai au multe de spus.