Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tot ce trebuie să știi despre trezitul natural și ceasul deșteptător

Există o vorbă în popor: “Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”. Nici nu aș putea să contrazic acest proverb, având în vedere că cu cât te trezești mai devreme, cu atât poți duce mai multe sarcini la sfârșit și să îți organizezi timpul astfel încât să faci tot ceea ce ți-ai planificat pe ziua respectivă. Există numeroase articole pe internet care prezintă diferiți oamenii de succes și ritualul acestora de dimineață, dar din nici unul nu lipsește faptul că se trezesc de multe ori înainte ca soarele să răsară. Nu trebuie să fii neapărat un manager de companie ca să te trezești devreme, poți face asta pentru a-ți prelungi ziua și pentru ca să fii mai fericit.

Un studiu realizat de IRES arată că 88% dintre persoanele care stau în mediul urban dețin un telefon mobil, iar 5 din 10 români îl folosesc pe post de alarmă. Deci șansele sunt mari ca și tu să te afli printre aceștia, la fel cum sunt și eu. Trezitul de dimineață ajutat de alarma, de multe ori deranjantă, a telefonului nu ne face bine pentru sănătatea și starea noastră generală. Și atunci ce ne mai rămâne de făcut? 

Trezitul natural vs trezitul cu alarma

Visul fiecăruia dintre noi, ăștia mai somnoroși și mai greu de trezit, este ca dimineața, ceasul nostru biologic să ne dea deșteptarea, astfel încât să avem parte de o trezire lină, fără prea multe bătăi de cap. Și cel mai important: fără sunetul enervant al ceasului. Însă, ceasul nostru intern, care funcționează după nevoia fizică de somn și rotația pământului, a fost perturbat de dorința oamenilor moderni de a se trezi la o anumită oră. Problema stă în faptul că trebuie să ajungem la lucru/școală/etc la o oră exactă, astfel că nu ne permitem să dormim cât ar vrea și cât ar avea nevoie corpul nostru.

Till Roenneberg de la Universitatea din Michigan a dezvoltat teoria “disonanței temporal-sociale” în cadrul unui studiu despre obiceiurile de somn, realizat pe 65.000 de adulți. Această teorie relevă faptul că există un conflict între nevoia de somn a corpului și nevoia socială de a ne trezi dimineața devreme. Ceasul nostru intern este distrus de obiceiurile proaste de somn pe care le avem, în special de faptul că petrecem foarte mult timp seara în fața televizorului sau a diferitelor device-uri, iar lumina acestora “păcălesc” organismul nostru cum că ar fi încă zi afară. Ăsta este și motivul pentru care ne este tot mai greu să adormim seara, mai ales dacă suntem obișnuiți să butonăm telefonul înainte de somn.

Cum să te trezești natural dimineața?

Ritmul circardian al corpului este guvernat de nucleul suprachiasmatic, o formațiune de nervi aflată în creierul nostru care ne spune când suntem obosiți și când suntem odihniți. Totul se rezumă la timpii de trezire și adormire, cu cât sunt mai consistenți, cu atât mai ușor vom adormi și ne vom trezi. S-a descoperit o proteină nouă, numită PER, care influențează starea noastră de-a lungul zilei. Astfel, în decursul serii, nivelul de proteine PER din celulele noastre încep să scadă, iar organismul începe să se relaxeze, în schimb, dimineața nivelul acesta urcă, cauzând creșterea temperaturii corporale și a nivelului presiunii sangvine. Pe lângă aceasta, se adaugă cortizolul, care este un hormon de ‘’stres”, adică începe să fie eliberat în corp, trezindu-ne din somn și pregătindu-ne de activitățile zilnice.

Alarma perturbă tot acest ciclu, făcându-ne morocănoși și mai somnoroși. Iar amânarea alarmei nu ajută deloc, ci, dinpotrivă, cauzează mai mult rău. Atunci când ne trezim prima dată, corpul începe să se mobilizeze pentru activitate, dar punându-ne înapoi la somn îi zicem corpului să se relaxeze iarăși. Se produce o confuzie și o bătălie între starea de somn și starea de treaz, din care doar noi ieșim pierzători.

Și atunci cum ne putem seta alarma internă să “sune” mai devreme? Trebuie să obișnuim organismul nostru cu trezirea repetată la o anumită oră și să menținem acest ritm, dar și să conștientizăm ora la care vrem să ne trezim, pentru ca hormonii responsabili de această acțiune să înceapă să lucreze înainte de ora planificată. Dacă facem asta o perioadă mai îndelungată, până la urmă nici nu vom mai avea nevoie de un ceas ca să ne trezească.

Câteva trucuri pentru eficientizarea alarmei de dimineață

Este mai ușor să te trezești dacă ești trezit de către cineva. Dar ce faci când dormi singur și nu este nimeni lângă tine să îți dea deșteptarea? Uite câteva trucuri care să te ajute să nu te mai enervezi pe alarmă:

  1. Evită să mai amâni alarma

Chiar dacă pare imposibil la început, trebuie să conștientizezi că nu te vei trezi deloc mai odihnit dacă mai dormi 5 minute în plus. Analizează de ce îți este atâta de greu să te dai jos din pat (obișnuință, somn prea puțin) și rezolvă problema chiar de la rădăcină.

  1. Crează o rutină

Primul lucru la care mă gândesc dimineața când mă trezesc este ordinea lucrurilor pe care le voi face înainte să plec la lucru. Astfel, de îndată ce auzi alarma începe să faci câteva sarcini: ridică-te în picioare, mergi în bucătărie să îți pregătești cafeaua sau ceaiul, intră la duș sau orice alt ritual ai tu la primele ore ale zilei. Dacă îți obișnuiești organismul cu un ritual de dimineață, după o perioadă va deveni o obișnuință.

  1. Setează ceasul exact la ora la care trebuie să te trezești

Obiceiul majorității dintre noi, printre care mă aflu și eu, este să setăm ceasul chiar și cu o jumătate de oră înainte de ora normală la care trebuie să ne trezim. Facem asta pentru că suntem obișnuiți să tot amânăm alarma, iar astfel dimineața nu ne stresăm că trebuie să ne trezim. Ajungem să ne facem un rău cu asta, pentru că nu ne odihnim deloc mai mult, motiv pentru care trebuie să renunțăm la acest obicei.

  1. Nu te pune înapoi la somn dacă te trezești înainte să sune ceasul

Se mai întâmplă, chiar dacă mai rar, să ne trezim înainte să sune ceasul. Chiar dacă tendința este să ne punem înapoi la somn, este recomandat să ne ridicăm din pat și să ne apucăm de treabă, altfel vom fi mai somnoroși când alarma va suna într-un final.

  1. Pune ceasul cât mai departe de tine

Una dintre cele mai mari greșeli este să așezi telefonul sau ceasul deșteptător chiar lângă tine. Cu cât este mai departe de patul tău, cu atât va suna mai mult și, într-un final, te va “obliga” să te ridici ca să îl oprești.

  1. Bea apă și fă mișcare chiar după ce te trezești

Una dintre cele mai bune metode ca să te simți mai bine dimineața este să bei un pahar de apă și/sau să faci mișcare. Pune apa lângă tine pentru ca dimineața să fie primul lucru pe care îl faci și nu uita de mișcare. Câteva întinderi sau niște exerciții fizice ușoare vor face minuni.

O alternativă mai “din viitor”

wakie

Dacă tot am avut norocul să ne naștem și să trăim în era tehnologiei, măcar să profităm din plin de toate beneficiile pe care le oferă. Și nu a trecut mult timp până să apară un ceas deșteptător un pic mai atipic. Dacă până acuma singurele variante erau deșteptătorul clasic, partenerul/a sau părinții, alarma telefonului și melodiile preferate, de curând a fost lansată o aplicație pe telefoanele inteligente care oferă o funcție mai umană: te lasă să fii trezit de un străin prin intermediul unui apel vocal. Nu-i așa că sună interesant? Wakie este o alară socială prin care cei înregistrați pot să trezească sau să fie treziți de către diferite persoane din întreaga lume. Aplicația poate fi descărcată pe orice smartphone compatibil și funcționează foarte simplu: setezi alarma la ora dorită, cineva (un Wakie – după cum este denumită persoana care face apelul) te va trezi la ora respectivă, veți avea o conversație de 1 minut, după care apelul se va întrerupe brusc. Tot ce ai nevoie este să fii conectat la internet. Apelul este sigur și nici un număr de telefon nu este afișat. Dacă, însă, ești o persoană matinală, poți să trezești pe cineva (Sleepyheads). Ce zici, îi dai o șansă?

O alternativă mai haioasă

Știi acele ceasuri care te pun să faci ceva în schimbul a amuțirii complete? Am făcut o listă cu ceasuri de alarmă haioase și ingenioase care să îți asigure o trezire instantă în fiecare dimineață. Poți citi mai multe despre ele în acest articol: 7 Ceasuri cu alarmă ingenioase.

O alternativă muzicală

Dacă sunetul de alarmă standard te scoate din sărite în fiecare dimineață, setează-ți o melodie preferată care să te trezească, dar, în același timp, să te binedispună. Sigur ai o preferință care să fie mai ritmată, seteaz-o ca alarmă și începe-ți ziua pe măsură.

Câteva trucuri:

1. Dacă vrei o trezire liniștită, alege o melodie clasică. Uite recomandarea noastră:

2. Muzica ambientală îți oferă o trezire treptată. Recomandarea noastră este:

3. Alege o piesă zen, este perfectă pentru o dimineață așa cum îți dorești tu. Recomandarea noastră este:

Sunt două categorii de oameni pe această planetă: cei care amână la nesfârșit câte 5 minute alarma de dimineață și cei care sunt înzestrați cu un ceas biologic demn de invidie, sau cel puțin o voință de fier. Tu printre care te afli?

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

4 răspunsuri

    1. Eu printre care ma aflu daca ma trezesc prompt si aman ceasul cat se poate de mult din cand in cand?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *