Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
legume
legume

Alimente care combat astenia de toamnă

Orice anotimp vine și cu bune, și cu rele. Vara e prea cald, iarna prea rece, primăvara este perioada destinată alergiilor, iar toamna intervine astenia. Raportându-ne la momentul prezent, ne aflăm într-un plin proces de toamnă și, de ce nu, unul nelipsit de astenie. Aceasta poate fi catalogată în două tipuri, în funcție de intensitate, respectiv: cea ușoară și cea care necesită tratament medicamentos. Însă, nu este necesar să se ajungă la astenia de toamnă pentru a avea grijă de noi. Ideală este prevenirea, prin toate mijloacele posibile – iar cea mai bună este alimentația corectă.

Dovleacul

Încă din răstimpuri, oamenii au descoperit efectele benefice ale dovleacului în liniștirea sistemului nervos. Pentru astenici, dovleacul copt, adăugat în plăcintă, crud, fiert, ras sau stors (smoothie) este ideal în vederea combaterii asteniei de toamnă. În plus, cu doar 50 grame de semințe prăjite pe zi, organismul își procură necesarul de magneziu. Aveți grijă însă, dovleacul crud este interzis persoanelor care suferă de: gastrită, ulcer gastric sau diabet avansat.

Cerealele

În sezonul rece, necesarul de energie este deseori scăzut în raport cu cerințele organismului. De aceea, pentru a combate astenia de toamnă și a ne păstra starea de bine, este recomandat să nu sărim peste micul dejun, ci să consumăm zilnic cereale cu iaurt sau lapte.

Fructe

În orice sezon sau anotimp, fructele sunt extrem de recomandate – îmbunătățesc imunitatea și organismul, făcându-l mult mai rezistent la factorii externi. Cu precădere toamna, este necesar să avem un aport de fructe de minim 200 de grame, dintre care amintim: portocale, lămâi, mere, pere, struguri, banane sau grapefruit. Oricare dintre acestea sunt extrem de benefice în lupta atât împotriva răcelilor, cât și a asteniei de toamnă.

Legumele

Toamna este anotimpul recoltelor, astfel că gama este din ce în ce mai variată. În acest sens, poți face o combinație între: varză, broccoli, ardei gras, țelină, morcovi sau vinete. O legumă cu proprietăți miraculoase asupra organismului uman este ridichea neagră, care reușește să liniștească persoanele suprasolicitate și cele care suferă de insomnii.

Ciupercile

Zincul și vitamina B din ciuperci au un efect excelent asupra anxietății, oboselii și stresului. Odată adăugate în alimentație, acestea întăresc sistemul imunitar și reușesc să ajute organismul să parcurgă întregul sezon rece, inclusiv iarna necruțătoare.

Ceaiul din plante

Insomniile și depresiile anexate asteniei de toamnă sunt rapid combătute prin ceaiul de sunătoare și cel de rozmarin. Consumul zilnic a câte o ceașcă sau două pe zi vor îmbunătăți imunitatea și vor conferi energie organismului, eliberându-l de dureri de cap sau stări de oboseală.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *