Știți de ce micul dejun este considerată cea mai importantă masă a zilei? Pentru că, potrivit nutriționiștilor, aceasta oferă organismului nostru nutrienții de care are nevoie pentru a ne putea desfășura activitatea cotidiană.
Pentru a fi activi, încă din primele ore după ce ne-am trezit, trebuie să consumăm un mic dejun sănătos și consistent, care să conțină vitamine de care are nevoie corpul nostru pentru a ne scoate din starea de somnolență aferentă trezirii.
Foarte multe studii pe acest subiect au demonstrat faptul că micul dejun are efecte beneficie asupra creierului nostru, oferindu-i nutrenții de care are nevoie pentru a ne ajuta să ne concentrăm mai bine, să fim mai atenți și să ne îmbunătățim memoria. Dacă neglijăm această masă, creierul trebuie să recurgă la resursele de vitamine și minerale rămase în corp, pentru a putea rezista până în momentul în care vom lua masa, ceea ce duce la performanțe scăzute în munca de peste zi și la stări de oboseală și de somnolență.
De asemenea, conform specialiștilor în nutriție, masa de dimineață ne oferă și o bună dispoziție pe tot parcursul zilei. Acest lucru se explică prin faptul că, oferind hrană corpului, acesta intră mai ușor într-o stare fizică și mentală mai bună, care va dura mai mult timp. În plus, faptul că suntem mai energici după ce luăm micul dejun, ne ajută foarte mult la rezolvarea sarcinilor de la servici sau cele cotidiene.
Deși avem impresia că, prin faptul că nu luăm micul dejun evităm să consumăm calorii în plus, acest lucru nu este benefic deloc pentru organism, pentru că vom fi predispuși la un consum mai mare de calorii la prânz și seara.
Beneficiile micului dejun sunt vizibile cel mai bine în rândul copiilor. Părinții trebuie să acorde importanță alimentației acestora, iar servirea mesei de dimineață împreună cu cei mici este foarte importantă, pentru că le oferă un exemplu pozitiv în acest sens. Conform cercetărilor în domeniu, copiii care obișnuiesc să mănânce dimineața au rezultate mai bune la școală, pentru că se pot concentra mai eficient, sunt mai atenți și rețin mai ușor informațiile predate.
În plus, numeroase studii arată că copiii au mai mare nevoie de nutrienții oferiți de micul dejun decât adulții. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că aceștia se află în perioada de creștere și de dezvoltare fizică și mentală. O alimentație proastă și inconsistentă poate duce pe termen lung la probleme fizice și intelectuale pentru copii.
Voi obișnuiți să luați micul dejun?