Când vine vorba despre diversificarea micului dejun avem la dispoziție numeroase alternative. Există însă un produs alimentar agreat de foarte multe persoane: cerealele.
Servite fie cu lapte, fie cu iaurt, diferitele sortimente de cereale se numără printre cele mai populare alimente consumate la micul dejun. Acest lucru se datorează mai multor factori printre care se numără faptul că pot constitui un mic dejun rapid sau faptul că sunt consistente și potolesc senzația de foame timp de câteva ore.
Tipuri de cereale
În prezent, pe piață există două categorii mari de astfel de produse alimentare, cunoscute sub aceeași denumire.
Prima categorie este cea a cerealelor integrale, aici fiind incluse ovăzul, secara, porumbul, grâul sau hrișca. De obicei acestea sunt fierte, apoi gătite la abur și uscate, pentru a deveni crocante. Cerealele integrale pot fi consumate fie simplu (cu lapte sau cu iaurt), fie împreună cu fructe sau semințe.
Cea de-a doua categorie este cea a cerealelor rafinate, produse în principal din făină, care au diferite forme și gusturi. Acesta, pe lângă făină, conțin și alte ingrediente (zahăr, cacao, arome), dar și suplimente de vitamine.
Beneficiile consumului de cereale
Dintre cele două tipuri de cereale amintite mai sus, cele mai sănătoase sunt cerealele integrale, pentru că acestea conțin și miezul, bogat în vitamine. Consumul de cereale integrale la micul dejun poate avea multiple efecte benefice asupra organismului nostru. Acestea sunt considerate printre cele mai sănătoase alegeri pentru masa de dimineață, deoarece conțin foarte puține calorii.
Pe lângă lipsa caloriilor, cerealele integrale sunt bogate în fibre și slabe în grăsimi. Persoanele care obișnuiesc să consume cereale la masa de dimineață reduc astfel consumul de grăsimi, ceea ce duce la scăderea colesterolului și îl cresc pe cel de fibre.
Diferitele tipuri de cancer, cum ar fi cel de stomac și de colon, pot fi de asemenea prevenite printr-o alimentație bogată în cereale. Acestea ajută și la controlul nivelului glucozei din sânge lucru ce contribuie la prevenirea diabetului. În plus, studiile în domeniul nutriției au arătat că acestea ajută la păstrarea sănătății inimii, prin reducerea riscului de apariție a afecțiunilor care pot pune probleme acestui organ vital.
De asemenea, oamenii care consumă zilnic cereale integrale pot atinge mai ușor greutatea optimă a corpului și se îngrășa mult mai puțin o dată cu trecerea timpului.
Pe de altă parte, introducerea cerealelor în alimentația copiilor îi obișnuiește pe aceștia și cu consumul de lapte. Statistic, 41% din consumul de lapte pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani este făcut prin intermediul cerealelor.