Clasa cerealelor este extrem de vastă și pe lângă „clasicele” grâu, orz, ovăz include și specii de plante mai puțin cunoscute în România, dar care au început să câștige teren. Din cauza numărului tot mai mare de persoane cu intoleranță la gluten, cerealele mai rare pentru țara noastră au fost introduse pe piață. Acestea au ajuns să fie căutate și de vegetarieni, dar și de cei cu o dietă care include și carne datorită valorilor nutritive superioare „suratelor” lor foarte cunoscute precum grâul comun sau orzul.
Printre cerealele mai puțin cunoscute și appreciate în România se numără teff-ul. Acesta este originar din Etiopia, unde a fost cultivat pentru prima dată în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Are boabele foarte mici, asemănătoare cu meiul. Este un ingredient important în bucătăria etiopiană și se cultivă pe suprafețe mari în țara de origine. Din teff se face pâinea etiopiană, cunoscută foarte bine de amatorii bucătăriei etiopiene.
Teff-ul a fost inclus în categoria superalimentelor datorită beneficiilor multiple pentru sănătate:
1. Teff-ul nu conține gluten, de aceea poate fi consumat fără probleme de cei cu intoleranță la gluten. Din categoria cerealelor care nu au gluten mai fac parte și amarantul, hrișca și quinoa. Din teff se poate face pâine.
2. Are o cantitate mare de minerale, în special calciu, magneziu și zinc. De asemenea, teff-ul este o sursă importantă de vitamine de tip B.
3. Este recomandat atât pentru vegetarieni, cât și pentru omnivori ca fiind o sursă excelentă de proteine. 11% din elementele din compoziția sunt proteine. Avantajul său este că nu îngrașă.
4. Datorită conținutului de fibre și proteine, teff-ul nu îngrașă, așa că este un ajutor pentru cei care vor să dea jos kilogramele în plus.
5. Ajută la buna funcționare a inimii și protejează organismul de bolile cardiovasculare.
6. Reglează glicemia și colesterolul.
7. Datorită conținutului mare de calciu întărește oasele și previne apariția osteoporozei în cazul femeilor aflate la menopauză.
Teff-ul poate fi cumpărat din magazinele bio sau naturiste. Este mai scump decât cerealele pe care le cunoaștem cu toții.
Poate fi consumat fiert, încolțit sau în preparate de patiserie. Puteți să îl încorporați în salate de fructe, de legume, sosuri etc.