Amarantul este „la modă” doar de câțiva ani în România, multă vreme fiind considerat buruiană. Este o plantă veche de mii de ani. A fost cultivat de azteci acum aproximativ 8.000 de ani, ceea ce a făcut ca aria de cultivare să se extindă în țările vecine și până în America de Nord.
Acesta se remarcă prin florile de culoare mov magenta și prin înălțimea tulpinilor care variază între 2 și 5-6 metri. Datorită proprietăților nutritive este considerat un superaliment. Din punct de vedere nutrițional este mai valoros decât grâul comun, făina integrală, orezul sau orzul. Mai ales pentru vegetarieni, el este o sursă extraordinară de proteine, dar poate fi consumat foarte bine și de persoanele care au și carne în dieta lor.
Iată care sunt beneficiile amarantului pentru organism:
1. Este bogat în fibre, ceea ce vă dă energie pentru o perioadă cât mai lungă din zi. Tot fibrele sunt cele care ajută la buna funcționare a aparatului digestiv și a colonului. În plus, reglează glicemia.
2. Este ideal dacă sunteți la cură de slăbire. Fibrele nu îngrașă și vă dau energie pentru mult timp.
3. Este foarte bogat în fier, un mineral care ajută la combaterea anemiei. În comparație cu alte cereale, amarantul este net deasupra tuturor la capitolul fier.
4. Amarantul are în compoziția sa și alte minerale foarte importante pentru buna funcționare a organismului: calciu, magneziu, mangan, zinc.
5. Este o variantă de cereală pentru persoanele cu intoleranță la gluten, la fel ca și hrișca și quinoa.
6. Studiile din ultimii ani arată că amarantul este bun pentru sistemul cardiovascular și luptă împotriva apariției bolilor de inimă.
7. La fel ca și ovăzul, acesta ajută la scăderea colesterolului rău și creșterea colesterolului bun.
8. Ceea ce îl deosebește de celelalte cereale este aminoacidul numit lizină, care este foarte important pentru organism.
Amarantul este mai scump decât cerealele precum quinoa, hrișcă sau grâu spelta, dar luând în calcul beneficiile sale, merită să investiți în sănătatea dumneavoastră. Este recomandat să îl cumpărați din magazinele bio pentru a avea garanția unei surse sigure.
El are un gust bun, poate fi gătit la fel ca și orezul sau quinoa, poate fi încorporat în salate sau sosuri.