Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Despre români şi România

Campania desfăşurată sub numele de „Despre Români şi România” are scopul principal de a aduce în atenţia  românilor, dar şi a celor dornici să cunoască ţara noastră, valorile româneşti şi frumuseţile naturale ale României. Campania iniţiată de echipa bunadimineata.ro a fost desfăşurată în perioada 5 Mai – 8 Iunie.

Pe durata celor 5 săptămâni de campanie, în fiecare zi, au fost publicate câte un articol în care au fost prezentate inventatori români şi invenţiile acestora, obiective turistice naturale, premierele româneşti şi unicităţile cu care se mândreşte România.

Prima săptămână a fost dedicată tehnologiilor româneşti. Aici s-a vorbit de Conrad Haas, care a inventat racheta, de Irimie Ion, care a inventat chibritele, de inventatorul pilei Karpen, Nicolae Vasilescu, sau Petrache Poenaru, fără a cărui invenție probabil încă nu scriam cu stiloul. De asemenea, tot în prima săptămână a fost prezentat Bucureștiul ca fiind primul oraș iluminat cu petrol lampat și Rafinăria de Petrol de la Ploiești.

A doua săptămână a fost dedicată naturii românești. Chiar dacă în România marea și muntele sunt principalele surse de turism, aici se mai găsesc și alte atracții naturale care sunt unice în lume, precum canalul Dunăre – Marea Neagră, Delta Dunării, Peștera Scărișoara, drumul Transfăgărășan, Lacul Ursu de la Sovata sau Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

Inventatorii români au fost omagiaţi în a treia săptămână de campanie. S-a vorbit despre Nicolae Păulescu a cărui insulină salvează zilnic viețile a sute de mii de oameni, de Ștefan Obreja, care este denumit Părintele Ciberneticii, de Lazăr Edeleanu, care a descoperit modul de rafinare a produselor petroliere, de Victor Babeș, care a pus bazele bacteorologiei și de George Emil Palade, care a descoperit ribozomii. De asemenea, s-a amintit de Dragomir Hurmuzescu, care a inventat telescopul modern și de Traian Vuia, care a fost primul om din lume care a reușit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul.

În cea de-a patra săptămână, s-a făcut referire la premierele româneşti. Astfel, s-a adus la cunoștința românilor Castelul Peleș, care a fost primul castel iluminat electric, Chipul lui Decebal, cea mai înaltă scupltură de piatră din Europa, unicul Cimitir Vesel de la Săpânța, pe Nadia Comăneci, gimnasta care a reușit să ia primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice și orașul Timișoara, care a fost primul oraș din Europa iluminat electric.

Ultima săptămână a fost dedicată unicităţilor cu care se mândreşte România. Aici au fost amintiţi Alexandru Ciurcu – inventatorul motorului cu reacție, de Anastase Dragomir – inventatorul scaunului ejectabil, Aurel Persu – inventatorul primului automobil cu profil aerodinamic, de Grigore Antipa – directorul Muzeului de Istorie Naturală de la București și de Radu Silaghi Dumitrescu – inventatorul sângelui artificial. De asemenea, s-a vorbit despre Casa Poporului, care este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume și de mănăstirea Voroneț, al cărei albastru nu se poate reproduce nicăieri în lume.

Le mulțumim celor care ne-au urmărit in fiecare dimineață campania și celor care ne-au susținut !

Picture of Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *